Kalcijum je ključan za izgradnju jakih zuba. Uključite mliječne proizvode, poput mlijeka, jogurta i sira, u svoju ishranu. Ukoliko imate intoleranciju na laktozu alternativa su svakako biljna mlijeka, proizvodi bez laktoze ili mliječni proizvodi koji sadrže jako malo laktoze u sebi kao što je mladi sir, kefir, parmezan ili mozzarella.
Voće i povrće bogato vlaknima pomaže u „čišćenju“ zuba. Jabuke, mrkve i krastavci su odličan izbor jer potiču proizvodnju pljuvačke, koja pomaže u neutralizaciji kiselina.
Voda je najbolje piće za oralno zdravlje. Isperite ostatke hrane između obroka i hidrirajte usne i desni. Zaslađena gazirana i ne gazirana pića povećavaju rizik nastanka karijesa. Pića obogaćena umjetnim zaslađivačima izazivaju brzo ponovnu glad te nisu zdravi za opšte zdravlje.
Šta ponuditi djeci?
Namirnice s niskim kariogenim potencijalom su one koje manje doprinose nastanku karijesa. Ove namirnice obično sadrže manje šećera, manje su kisele ili imaju druga svojstva koja pomažu u očuvanju oralnog zdravlja.
- Jabuke, kruške, mrkva, krastavci i druge hrskave namirnice djeluju kao prirodna četkica za zube i potiču proizvodnju pljuvačke koja pomaže u neutraliziranju kiselina.
- Integralne žitarice punog zrna, poput integralnog domaćeg hljeba, sadrže manje ugljenih hidrata od rafiniraih. Namirnice kao što su grah ili leća (mahunarke) obično imaju manje šećera i kiselina, a također su bogate proteinima i vlaknima.
- Orašasti plodovi i sjemenke kao što su bademi, orasi, sjemenke suncokreta i bundeve imaju nizak kariogeni potencijal. Kod ovih namirnica moramo paziti! Zubi drobe orašaste plodove, a ta smjesa se miješanjem sa pljuvačkom i lako zadržava na površinama i međuprostorima zuba. Meso i riba obično ne sadrže šećere i kiseline, a pružaju važne proteine i hranjive tvari za rast i razvoj djece.
- Grčki jogurt je dobar izvor proteina i kalcija te može biti bolji izbor od nekih drugih vrsta jogurta s visokim udjelom šećera. Voćni komercijalni jogurti često imaju i do 8 kockica šećera na 100 ml pored umjetnih boja i pojačivača ukusa.
Prema podacima Američke dentalne asocijacije, više od 90% odraslih Amerikanaca ima karijes barem u jednom zubu. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), oralne bolesti zahvaćaju preko 3,5 milijarde ljudi širom svijeta. Dok prema Nacionalnom institutu za oralno zdravlje, preko 25% djece u dobi od 2-5 godina ima karijes mliječnih zuba.
Zaključak
Važno je napomenuti da, unatoč konzumaciji ovih namirnica sa niskim kariogenim potencijalom, redovna oralna higijena, uključujući pravilno četkanje zuba i korištenje zubnog konca, i dalje je ključna za očuvanje zdravih zuba kod djece.
Više savjeta o zdravoj prehrani možete naći na platformi nutricija.ba